Pas på Vild Pastinak

Oprettet d. 12. juli 2023

Vild Pastinak

I roughen kan du risikere at møde Vild Pastinak.

Ved kontakt med saften på huden, kan dette give brændemærker.

Pastinak er en grov, gulliggrøn skærmplante, i familie med fx Skvalderkål og Bjørneklo. Dens blomster er gule, modsat de fleste andre vilde skærmplanter i den danske natur, som har hvide blomster. Derfor er pastinakken ret nem at kende. I sommerperioden ser den meget gulgrøn ud, også selvom den ikke er i blomst. Den har en meget furet stængel.

Planten bliver op til 120 cm høj, med op til 40 cm lange blade. Stænglen er stiv, kantet og oftest glat, men af og til med få korte, stive hår. Bladene er enkelt fjersnitdelte med 5-9 bredt ægformede og savtakkede bladafsnit.
Pastinakken er giftig. Pastinakken indeholder en plantegift, som gør huden følsom over for sollys, og man skal derfor undgå hudkontakt med planten. Plantens saft kan i kombination med sollys give vabler og sår på huden. Sårene minder om brandsår. Man kan også få pigmentelle misfarvninger i huden, der kan vare i månedsvis.

Giften findes i hele planten, både stængel, rødder og blomster.

Får man saften på sig, skal man vaske området grundigt og holde huden tildækket og skærmet mod solen i mindst en uge. Man bør søge læge.

sekretariatet